BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes
%2016. %459 %22. %AM %10:%ápr.

A tengeri süni teste alapján...

Értékelés:
(0 szavazat)

tudományos kutatás a pillekönnyű szövetszerkezet megalkotására... A jövőben mindannyiunkat érintő téma a rugalmasság, flexibilitás, mely érinti úgy az autóipart, mint az egészségügyet, építőipart és divatot. A legnagyobb kihívást az anyagok súlyának csökkentése jelenti. Az ITV (Textilipari és Műszaki Intézet - Denkendorf) furfangosan a természetből merített ihletet kutatásaikor…  A rugalmasság, energiamegtartás újragondolandó, mivel köztudottan csökkenőben erőforrásaink és a szén-dioxid egyensúly helyreállítása is fontos feladat a jövőnket érintően.

 

Például a gépjárműgyártásban használatos anyagoknak sokkal könnyebbé kell válniuk, miközben továbbra is szigorúan kell eleget tenniük a szilárdságnak és merevségnek. A fókusz a „szálmegerősített” anyagösszetevőkön van, mert ezen tulajdonság növeli a az ívelt alkatrészek rugalmasságát.

A pillesúlyú „szendvics” (réteges) és „üreges” szerkezetek kialakításánál az ITV tudósai a "tengeri dollár" nevű tengeri sün fajtához fordultak segítségért, hogy modellként testének szerkezetét tanulmányozhassák. Ennek a tengeri süninek olyan ívelt külső páncélja és belső ultravékony, erősített fala van, ami habkönnyű és akár nagy nyomásnak is ellenáll. Az új eljárásokkal megvalósítható a dupla ívelt hálós szerkezet is, de és a sík, párhuzamos, „távtartó üreges” anyag. 

A különleges gyártási eljárás lehetővé teszi a jövőben a teljesen szabadon tervezhető ívelt felületeket gyártását az anyagok mindkét felületén. Így megint megerősítést nyert, hogy a természet kimeríthetetlen forrása az ötleteknek... wink hangulatjel

Forrás: https://www.messelogo.de/tt_txp/2015/ebro_synergie/gb/

 

 

Megjelent: 709 alkalommal