BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes
%2016. %432 %22. %AM %09:%ápr.

Textil házak: rácsszerkezet rostokból acél helyett

Értékelés:
(0 szavazat)

Az acél rudak alapvető szerepe a beton megerősítése. Stabilitást adnak és kompenzálják a beton húzóerejének hiányát. A textíliával megerősített betonnál 2D és 3D textil hálók üvegből, illetve szénszálakból állnak.

Mivel az acélt – rozsdásodása miatt - védeni kell, így egy több tonna betonból álló héjréteg borítja. Ehhez képest a textillel megerősített beton korrózióálló, tehát kevésbé fogékony a rozsdásodásra, illetve a só, a víz és egyéb természeti hatások által okozott repedésekre. Ezek alapján mondhatjuk sokkal tartósabbnak, ennek köszönhetően még a karbantartás és a felújítási munkálatok során is jelentősen lehet spórolni. Továbbá, mivel a textil megerősítés stabilabb az acélnál, kevesebb védő beton kell, mely anyag és erőforrás megtakarítást jelent, illetve a szén-dioxid kibocsátás csökkenését eredményezi.

A jobb anyagtulajdonságoknak köszönhetően még rugalmasabb és még kifinomultabb dizájn valósítható meg, például így akár többszörösen szögletes héjszerkezetek is.

A szénszál és a beton „házassága” egy új építészethez és építkezéshez vezet, ahogy a drezdai Műszaki Egyetem professzora, Chokri Cherif fogalmaz: „A jövőben a beton szerkezetek a finomságukkal, könnyedségükkel és esztétikai minőségükkel lesznek körülírhatóak.”  Tehát a textil építészet forradalma dübörög…

Forrás: http://icd.uni-stuttgart.de/?p=11187

A képen a Stuttgarti Egyetem pavilona látható

Megjelent: 725 alkalommal