BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes
2016. április 22., péntek 08:07

Amit mindenkinek tudni illik az "ÖLTÖNY"RŐL!

Értékelés:
(0 szavazat)

Az öltöny angol neve a francia „suite” szóból származik, melynek jelentése: követni. Ez a latin nyelvű sequor (’követek’) igéből származik, amely arra utal, hogy az öltözék részei (kabát, nadrág, mellény) így követik egymást, anyaguk és színük azonos.

Az öltöny jellemzően férfiak által viselt két- vagy háromrészes öltözet,amely zakóból, nadrágbólés – ha háromrészes öltönyről van szó – mellényből áll. A zakó gombolásától függően (lásd egysoros zakó, illetve kétsoros zakó) beszélünk egy-, illetve kétsoros öltönyről. Különbséget teszünk a sportos és a klasszikus öltönyszabás között, továbbá attól függően, hogy milyen alkalomból viselik, megkülönböztetünk szabadidős, utcai, üzleti és városi öltönyt, valamint reprezentációs öltönyöket (pl. frakköltönyt, zsakettöltönyt, szmokingöltönyt). Az aktuális évszaknak megfelelően van nyári és téli öltöny is.

Az öltöny a mai formájában a korai 17. századi forradalmak során jött létre, hogy élesen megváltoztassa a British Regency-korszak díszesen varrott és sűrűn ékszerezett hivatalos viseletét, egy egyszerűbb öltözetre. Leginkább a kényelmes viselet felé való elmozdulás volt az irány, amely a szigorú szabályok fellazulásával jöhetett teljesen létre a 19. század végére.

Az öltöny zsebét, illetve az azt takaró anyagot varró gépek a „leglátványosabb” gépek – főleg munka közben. Lásd fotó: JUKI APW … ipari varrógépek, bővebb információért keressen minket: Contec Kft. Forrás: wikipédia

Megjelent: 628 alkalommal

Feliratkozás hírlevélre

captcha 
Használati feltételek