BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes
%2016. %373 %11. %AM %07:%május

A „divat tűi”: ruházat - fenyőtű rostjaiból

Értékelés:
(0 szavazat)

Amikor a „fenyőtű”-ről beszélünk - mindenki erdőkre, illetve természetes gyógymódokra gondol, mint például a „fenyőtű olaj”. A textilipar eddig ugyan még nem használta, pedig ez a gyorsan megújuló nyersanyag hatalmas mennyiségben hull alá fákról.

A szabadúszó textiltervezőnő, Katharina Jebsen, foglalta össze a fenyőtűk tulajdonságait a diplomamunkájában. „Az én utam” címmel azt a kérdést boncolgatta, vajon a fenyőtűk milyen lehetőséget adnak új anyagok előállításához. A folyamat során elmélkedett lepedők, ponyvák beltéri és kültéri használatán, akár hajókhoz vagy tartályokhoz, illetve megemlítette a beltéri bútorok és ruházat textilanyagát is munkájában.

A textilipar számára a fenyőtűk belső rostjai a lényegesek, a külső, száraz rész kevésbé. Az ipari folyamat amúgy - habár könnyen elérhető és betakarítható nyersanyagról van szó, amiből finom fonalak készíthetők - maga egy kihívás...

A fonalak természetes színezékkel megfesthetők. Sőt, mi több, különböző fajta fenyőkből más és más természetes árnyalatú festék nyerhető, mely felhasználható például a textíliára történő nyomtatásnál.

Diplomamunkájában Katharina azt is bemutatja, hogyan kell a gyakorlatban „kibontani” egy fenyőtűt. A folyamat végtermékeként pedig megjelenik egy új összetevő, mely a későbbiekben akár további anyagvariációk alapjául is szolgálhat.

Bővebben: www.katharinajebsen.de

Megjelent: 712 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Hogy varrják a hegymászókötelet?